Weet je hoe jouw lichaam reageert op stress? Én weet je daarnaast ook hoe je weer kunt ontspannen? Het kan moeilijk zijn om deze vragen te beantwoorden. Iedereen ziet stress namelijk anders en ervaart het misschien zelfs ook anders. Hieronder vertel ik je meer over de verschillen tussen de begrippen stress, overspannenheid en burn-out, én hoe je dit bij jezelf kunt herkennen.
Mijn conclusie in het kort: luister goed naar je lichaam en leer signalen op tijd herkennen.
Stress: een positieve reactie van je lichaam
Waar denk jij aan bij het woord ‘stress’? Is jouw eerste gedachte ook negatief? Vreemd eigenlijk, want stress is een totaal normale en verklaarbare reactie van ons lichaam. En, eigenlijk zelfs een positieve. Want wanneer we uitdagingen of druk voelen ('triggers') geeft het ons de mogelijkheid te kunnen presteren. Ons lichaam gaat ‘aan’: je voelt je gefocust en alert, wat veroorzaakt wordt door het ‘stresshormoon’ cortisol en adrenaline. Maar wist je dat cortisol, naast zijn rol bij stress, ook ontstekingen helpt tegengaan?
Wanneer wordt deze stress negatief?
Iedereen heeft verschillende 'triggers' die stressgevoelens kunnen oproepen. Voor de een kan dit bijvoorbeeld een verhuizing zijn, voor een ander het overlijden van een naaste, en voor weer een ander te strakke deadlines op het werk. Soms worden al die 'triggers' bij elkaar gewoonweg te veel. Of ze kunnen zo lang aanhouden dat het schadelijk wordt. Je maakt dan voor een langere tijd te veel cortisol aan, zonder dat je jezelf de tijd geeft om te herstellen.
Overspannenheid: teveel stress gedurende langere tijd
Overspannenheid is een fase die ontstaat na aanhoudende stress. Je ervaart langdurig klachten die je dagelijks leven beïnvloeden. Zie het als een batterij die steeds iets verder leeg raakt, zonder hem af en toe even de rust te geven om op te laden. Je ervaart het gevoel het overzicht kwijt te zijn en geen grip meer te hebben op de situatie.
Herkennen van overspannenheid:
Slaapproblemen en vermoeidheid
Prikkelbaar zijn (snel boos of geïrriteerd)
Veel piekeren
Moeite met concentreren en/of iets onthouden
Burn-out: je bent letterlijk opgebrand
Wanneer overspannenheid niet wordt aangepakt kan dit leiden tot een burn-out. Het is als het ware het eindresultaat van verwaarloosde stress en overspannenheid. De energiereserves in je lichaam zijn dan echt helemaal op, letterlijk uitgeput. Zie het als een lege batterij, waardoor alle systemen langzamerhand uit beginnen te vallen.
Herkennen van een burn-out:
Uitputting (extreme vermoeidheid)
Afstand nemen van werk, relaties en andere verplichtingen
Verminderde prestaties
Lichamelijke klachten (hoofdpijn, misselijkheid, buikpijn, etc.)
Gevoelens van falen en hulpeloosheid
Stress op tijd aanpakken
“Stress is niet iets wat ons overkomt, maar het is onze reactie op wat ons overkomt. En die reactie kun je kiezen.” Deze quote van Maureen Killoran spreekt boekdelen. Kortom: het is dus erg belangrijk om op tijd én op de goede manier te reageren op stress. Leer allereerst stressklachten bij jezelf herkennen. Ik hoor je al denken, hoe doe ik dat?
Goed in verbinding staan met je lichaam kan je hierbij helpen. Ben jij je bewust van de signalen die je lichaam afgeeft? Heb je snel last van vastzittende schouders of rug? Of ervaar je juist snel hoofdpijn en vermoeidheid? Dan wil je lichaam je misschien iets vertellen. Neem eens een kijkje in je agenda. Hoe ziet je dag eruit? Met deze wetenschap kun je wellicht aanpassingen maken in je dagelijkse routine die aansluiten bij wat jouw lichaam en geest nodig hebben.
Deze verbinding tussen het fysieke en mentale neem ik ook mee tijdens mijn massages, met als doel bewust te worden van de signalen die jouw lichaam geeft. Wanneer je benieuwd bent wat ik voor je kan betekenen, stuur me dan gerust vrijblijvend een berichtje.
Ten slotte: vind manieren om te ontspannen
Wat doe jij wanneer je voelt dat je even moet ‘ontstressen’? De een gaat sporten, de ander last een dagje sauna in, weer een ander haalt een schilderdoek uit de kast. Ikzelf ga het liefst wandelen in de natuur, muziek luisteren of ik neem een heerlijk warm bad! Kortom, er zijn vele mogelijkheden en voor iedereen wat wils. Belangrijk is dat jij weet wat voor jou werkt en dat je het (op tijd) voor jezelf inplant.
Wist je dat massage ook een effectieve manier kan zijn om stress te verminderen? Door het loslaten van gespannen spieren, biedt massage niet alleen lichamelijke ontspanning, maar ook een moment van rust voor de geest.
Kun jij ook wel een momentje van ontspanning gebruiken?
Boek dan hier een massage op basis van jouw behoeften.
Benieuwd naar mijn persoonlijke ervaring met stress en burn-out? Je ontdekt het hier!
Copywriting door Anouk van NucaProjects
Comments