Naar je lichaam luisteren, het klinkt heel simpel. Maar dat is het niet. Neem jij altijd rust als je moe bent? Laat je jouw emoties er zijn als je merkt dat je dat even nodig hebt? Door drukte en stress belanden we steeds vaker in ons hoofd, we denken vaak “nog even doorbijten, ik neem wel rust als ik er tijd voor heb”. En grijpen al snel naar ‘quick fixes’ zoals paracetamol of extra koffie, zonder daarbij echt te luisteren naar wat ons lichaam ons vertelt. Maar hoe pak je dat dan aan, écht luisteren naar je lichaam?
Leer jouw signalen herkennen
Luisteren naar je lichaam is belangrijk voor iedereen, in alle tijden. Maar in stressvolle tijden nog net iets belangrijker. Zo voorkom je namelijk dat je jezelf voorbij rent. Gelukkig geeft je lichaam je de hele dag signalen; sommige herken je misschien uit voorgaande situaties, terwijl andere wellicht nieuw zijn of door jou als ‘normaal’ worden beschouwd. Veel voorkomende signalen zijn hoofdpijn, stemmingswisselingen, maag- en darmklachten, vermoeidheid en een onrustig gevoel. Welke zijn voor jou herkenbaar?
Je lichaam liegt nooit
In eerste instantie lijkt het misschien makkelijker om gewoon door te gaan zoals je altijd al deed. Ook wanneer er lastige emoties opduiken lijkt het soms makkelijker om ze weg te stoppen. De harde realiteit? Vroeg of laat gaat je lichaam het van je winnen. Het lichaam liegt namelijk nooit, maar wijst je juist de weg en wil zich gehoord voelen. Hij fluistert je een boodschap toe. Het is jouw taak om ervoor te zorgen dat het niet hoeft te gaan schreeuwen.
De relatie met je lichaam verbeteren
Wanneer je bewuster gaat voelen wat er in je lichaam gebeurt, kun je dus sneller aan de handrem trekken. Hieronder geef ik 3 concrete tips hoe je beter naar je lichaam kunt gaan luisteren.
Tip 1: Eventjes helemaal niets doen
We zijn de hele dag door druk. Zelfs wanneer we denken dat we niets doen vinden we onszelf vaak scrollend op onze telefoon of starend naar de tv. Gun jezelf eens een echt moment van stilte. Zoek een rustige plek op en laat je meevoeren door een geleide meditatie. Laat de wereld om je heen vervagen, en geniet van de natuur om je heen. Of kies voor wat rustgevende ademhalingsoefeningen. Wanneer je merkt dat je gedachten afdwalen, breng je jezelf liefdevol terug in het moment. Je mag echt even niets doen.
Tip 2: Check regelmatig bij jezelf in (bodyscan)
Neem gedurende de dag regelmatig de tijd om bij jezelf in te checken. Dat doe je door jezelf goede vragen te stellen: Ben ik moe of juist fit? Voelen mijn spieren gespannen of ontspannen? Neem rustig even de tijd om bewust te worden van de sensaties in je lichaam. Ben je je bewust waar deze signalen vandaan komen: wat maakt dat je je zo voelt? En wat kan je op dit moment doen om jezelf een beetje beter te laten voelen? Op deze manier wordt deze check-in een liefdevol ritueel waarin je ontdekt wat je lichaam écht nodig heeft.
Tip 3: Behandel jezelf (en je lichaam) met liefde
“Ik heb geen keuze, ik moet nog even volhouden”… Vaak zijn we strenger voor onszelf dan we voor anderen zijn. Maar als je beste vriend(in) zo tegen je praat, ben je er ook wel klaar mee, toch? Behandel jezelf dus zoals je ook jouw beste vriend(in) zou behandelen. Praat op een liefdevolle manier tegen jezelf, bied een luisterend oor aan jezelf en veroordeel jezelf niet. Op deze manier bouw je aan een sterke band met jezelf, een investering in de persoon met wie je nog heel je leven doorbrengt.
Wat is het verband met massages?
Bovengenoemde elementen neem ik ook mee in de massages die ik geef. Ik werk hierbij niet alleen toe naar fysieke ontspanning, maar vind het ook belangrijk dat jij je bewust wordt van hoe het echt met je gaat. Welke signalen geeft jouw lichaam, waar komen deze vandaan én hoe kan je andere keuzes maken? Zodat je echt het leven gaat leven wat bij je past, waar jij een blij en vrij gevoel van krijgt.
Kun jij ook wel een momentje van ontspanning én meer bewustwording gebruiken?
Boek dan hier een massage op basis van jouw behoeften.
Naast de massages aan huis, ben ik ook mede-organisator van verschillende evenementen die gericht zijn op lichaamsbewustwording, de connectie vinden met jezelf en liefdevol omgaan met jouw lichaam.
Ken je het evenement EcoNIDRA & Massage al? EcoNIDRA is een vorm van Yoga Nidra die samensmelt met de helende effecten van de natuur. Het helpt je om uit je hoofd te komen en verbinding te maken met jezelf, de natuur en anderen. De massage achteraf brengt je helemaal in jouw gevoel, bewust van hoe het met je gaat.
Een deelnemer omschreef het als volgt: “Ik vond het fijn om te merken dat ik hier mijn rust wel kan vinden, iets wat in het dagelijks leven nog vaak een uitdaging is”.
Wil je graag in groep meer inzicht krijgen in de signalen van jouw lichaam én vanuit zachtheid verbinden met anderen die voor dezelfde uitdaging staan?
Tot slot deel ik nog graag de manieren die voor mij werken om aan te voelen hoe het met me gaat, bewust te zijn van wat mijn lichaam nodig heeft én mijn dagelijks leven hierop af te stemmen:
Copywriting door Anouk van NucaProjects
Comments