41ybsrp3c6u0v3ue3imebkms4g9551 1032640394767744 1322084868734221
top of page

Hoe integreer je zelfzorg in jouw dagelijkse leven?

Rustiger aan doen is iets wat veel mensen moeilijk vinden. We zijn geneigd om veel te doen: sneller werken, multitasken en streven naar perfectie. Maar hoe meer we lijken te rennen, hoe meer we het contact verliezen met onszelf. We gaan soms keihard over onze grenzen heen. Maar op die pauzeknop drukken, oftewel tijd voor jezelf inlassen - hoe doe je dat dan?



Waarom is zelfzorg zo belangrijk?

 

Iedereen heeft een interne batterij. Stress en energienemende activiteiten laten je batterij langzamerhand leeglopen. Het kost je energie. Het ondernemen van energiegevende activiteiten is de enige manier om je batterij weer op te laden. Dit zijn de zogenaamde ''zelfzorg'' momentjes. En ze zijn voor iedereen verschillend. Het is daarom belangrijk om van jezelf te weten waar je energie van krijgt en wat je juist energie kost. Hieronder nog enkele voorbeelden van wat zelfzorg (energiegevers) zouden kunnen zijn:


  • Bewegen: Stretch, wandel of doe aan yoga om in je lichaam te komen;

  • Energieke start: Begin je dag met meditatie of een warme kop thee;

  • Ontspanning: Neem rustmomentjes, zoals een bad of massage;

  • Juiste houding: Zorg voor een goede lichaamshouding voor minder spanning;

  • Sociale connectie: Breng tijd door met geliefden, vrienden en mensen waarbij je jezelf kan zijn. En onderneem hierbij eens een activiteit die je gewoon rust mag bieden, bijvoorbeeld een wellnessdag aan huis.


Bewustwording van patronen en overtuigingen


Het begint allemaal met het herkennen van patronen. Waarom vind je het nu soms lastig om zelfzorg voor jezelf in te plannen? Misschien vind je het lastig om tijd voor jezelf te nemen, omdat je constant klaar wilt staan voor anderen. Wie weet vind je het lastig om je grenzen aan te geven en soms eens 'nee' te zeggen? Of misschien streef je naar perfectie en voelt het voor jou als falen wanneer je eventjes niets doet. Het herkennen van deze overtuigingen is de eerste stap naar verandering. Wees ook eens lief voor jezelf. Het mooie is namelijk dat we niet vastzitten aan oude patronen; we kunnen ze veranderen!


Integratie in je dagelijkse routine


Je bent vastbesloten: je wilt meer zelfzorgmomenten. Je wilt die batterij structureel gaan opladen. Allereerst is het belangrijk om dagelijks een momentje voor jezelf te vinden om tot rust te komen en op te laden, of dit nu 10 minuten is of een paar uur. Volgens het boek ‘Atomic Habits’ geven kleine, consistente veranderingen in je gewoonten uiteindelijk het grootste resultaat. Maar hoe integreer je deze momentjes in jouw dagelijkse routine?


  • Maak een planning: Reserveer 'zelfzorg/ontspannings' tijdsblokken in je agenda en behandel ze als belangrijke afspraken die niet kunnen worden afgezegd. Geen tijd is dus geen excuus.


  • Kies voor een krachtige ochtendroutine: Begin met een energiegevende activiteit (in plaats van iets wat nog moet gebeuren). Zo begin je je dag positief en vol energie.


  • Hou voor ogen waarom je dit wilt doen: Denk aan hoe je je normaal gesproken voelt wanneer je de activiteit hebt afgerond. Voel je je relaxed, blij of energiek? Geen reden om over te slaan dus!


  • Maak het vooral ook leuk: Kies zelfzorgactiviteiten die je echt leuk vindt om te doen. Als je er oprecht van geniet, ben je eerder geneigd het te herhalen. En je weet wat ze zeggen hè, consistency = key!


Zo maak je de duurzame verandering van het inplannen van één zelfzorgmoment naar in balans blijven op lange termijn.


Balans houden, het blijft (ook voor mij) een uitdaging!


Sinds oktober gaat het als een trein: ik ga bij steeds meer mensen aan huis masseren, ben begonnen met de organisatie van evenementen én er blijven mooie kansen op mijn pad komen.

En wat kriebelt de motivatie én inspiratie om dit allemaal ten volle te beleven!


Gelukkig gebeurt het nu vanuit nieuwsgierigheid en intrinsieke motivatie, en niet door druk die iemand mij oplegt.

Alleen is het resultaat hetzelfde: teveel hooi op m'n vork nemen, zorgt voor vermoeidheid, prikkelbaarheid, afstand willen nemen, ... .


De afgelopen weken heb ik dan ook bewust voor mezelf een plan gemaakt en terug meer bewust gaan leven vanuit een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning:

  • Rustig aan de dag beginnen: tijd voor thee, aandacht voor mijn kat, een douche, muziek;

  • Minder tijd doorbrengen op mijn telefoon: werk opvolgen op afgebakende momenten, niet zinloos scrollen;

  • Iedere dag een blok inplannen voor ontspanning: yoga, warm bad, wandelen, muziek leren spelen, ...;

  • Rust nemen én nieuwe vakanties plannen;

  • Massages voor mezelf boeken;

  • Tijd doorbrengen met vriendinnen én nieuwe ervaringen opdoen!


Het ritme voelt al beter, al ligt de nieuwsgierigheid nog vaak op de loer.

Verandering vraagt tijd, en ook bij mij soms wat weerstand. Dus ik ga verder met bewust leven in het moment én groei hierdoor telkens weer een beetje meer.


Herkenbaar? Of beleef jij het net anders?

Deel hieronder jouw ervaring of stuur mij gerust een berichtje!


Kwetsbaarheid is een kracht! 🌱


Ik ondersteun je graag in dit proces, op jouw tempo


Kun jij ook wel een momentje van ontspanning én meer bewustwording gebruiken?

Boek dan hier een massage op basis van jouw behoeften.



Naast de massages aan huis, ben ik ook mede-organisator van verschillende evenementen die gericht zijn op lichaamsbewustwording, de connectie vinden met jezelf en liefdevol omgaan met jouw lichaam.

Wil je graag in groep meer inzicht krijgen in de signalen van jouw lichaam én vanuit zachtheid verbinden met anderen die voor dezelfde uitdaging staan?





Copywriting door Anouk van NucaProjects


12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page